Slimme Zorg Estafette: Agenda app voor cliënten met visuele beperking

Van 15-19 februar 2021 is het de beurt aan Noord-Nederland in de Slimme Zorg Estafette!

Tijdens de Slimme Zorg Estafette laten zorginstellingen en ontwikkelaars je de mogelijkheden van slimme zorg en innovatie zien of ervaren. Het doel is elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Samen met Koninklijke Visio laten wij hier de Digitale Agenda app voor cliënten met een visuele beperking zien. Zo helpen we het toepassen van slimme zorg samen weer een stap verder.

workshop design thinking Koninklijke Visio en New Nexus

Vergroten zelfstandigheid en autonomie

De app is ontwikkeld om bij cliënten van de woon- en dagbesteding van Koninklijke Visio het gevoel van zelfstandigheid en autonomie te vergroten. Deze mensen hebben allemaal een visuele beperking, vaak gecombineerd met een verstandelijke of fysieke beperking. Zij houden zich dagelijks bezig met vragen als ‘Wat eten we vanavond?’, ‘Wanneer gaan we naar de dagbesteding?’ en ‘Welke activiteit heb ik na het ontbijt?’. Met de app kunnen ze zelf het antwoord op deze en andere vragen vinden. Op die manier krijgen ze meer grip op hun dagstructuur.

iPad in handen met digitale agenda app Koninklijke Visio

Geluiden en pictogrammen

Het idee voor de app kwam tot stand in een gezamenlijke workshop via de Design Thinking methode. De kenmerken van de doelgroep stelde natuurlijk specifieke eisen aan de gebruikersinteractie met de Digitale Agenda app. Tijdens de ontwikkeling is de app dan ook continu bij de cliënten getest. De begeleiders vullen de agenda’s met geluiden, pictogrammen en een dagprogramma. Daardoor hebben zij nu meer ruimte om de cliënten echt te begeleiden in hun dagelijkse activiteiten.

Meer informatie over de app?

Ben je benieuwd hoe deze app tot stand gekomen is en of deze manier van werken jouw doelgroep ook kan helpen? Neem dan contact op met Halbe Visser voor meer informatie.