7 belangrijkste wijzigingen in Android 13

GESCHREVEN DOOR

Rutger Roffel

Android Developer

De maanden mei en juni zijn een soort kerstdagen voor mobiele app ontwikkelaars. De techreuzen die de mobiele platformen beheren kondigen dan namelijk nieuwe functionaliteiten aan. Door deze functionaliteiten kunnen apps straks nog meer, of dezelfde dingen veel efficiënter. Als Android App ontwikkelaar is het voor mij belangrijk om te weten wat er verandert. Dit zodat wij een goede planning kunnen maken om al onze klanten van de nieuwste tech te kunnen voorzien.

Heb jij een app laten ontwikkelen? Ook dan is het handig om op de hoogte zijn van de nieuwste tech. Zo kan jij het misschien net wat sneller inzetten dan de concullega’s en je gebruikers meer tevreden houden.

Dit jaar is door Google, de maker van Android, Android 13 aangekondigd. En alhoewel het getal 13 in veel landen en culturen voor ongeluk staat, zijn wij ontwikkelaars weer gelukkig met de nieuwe mogelijkheden.

Onderstaand zijn de belangrijkste wijzigingen te vinden. Zo kan je een paar uur durende presentatie in een paar minuten teruglezen.

1. Een nieuwe mediaspeler

Stream jij de lekkerste hitjes via Spotify, Deezer of speel jij je lievelings mp3’tjes altijd af? Dan zie je in Android 13 een nieuwe mediaspeler op het lockscreen. Het ziet er net wat beter uit en past daardoor mooier in het besturingssysteem. Je kan nu als gebruiker gemakkelijk tussen gekoppelde apparaten switchen en heen en weer spoelen.

2. Jouw apparaten kennen elkaar

Heb jij meerdere apparaten die op Android draaien? Zoals een smartphone, een tablet, een smartwatch of een televisie? Dan kun je met deze nieuwe Androidversie makkelijker bestanden overzetten en “knippen en plakken” tussen bijvoorbeeld telefoon en tablet. Iets wat we al van Apple kennen, maar nu ook eindelijk op Android beschikbaar komt.

3. Per app een andere taal

Wanneer je meerdere talen spreekt wil je soms een andere taal in de app gebruiken dan de systeemtaal. Tot op heden waren deze aan elkaar gekoppeld. In Android 13 kan je als gebruiker in de instellingen van de app de taal wijzigen. Zo kan je de ene app op het Nederlands zetten, en de andere op bijvoorbeeld het Duits of Engels.

4. Styling, zoals jij dat wil

Bij de release van Android 12 heeft Google “Material You” aangekondigd. Material You zorgt ervoor dat de accent kleuren in het complete besturingssysteem worden afgeleid van onder andere jouw achtergrond foto. Zo kan je een persoonlijke draai geven aan het apparaat wat je het meeste gebruikt.

In Android 13 kunnen ontwikkelaars ervoor zorgen dat het icoon van de app perfect in deze nieuwe styling past.

5. Toestemming intrekken

Iets wat mij als ontwikkelaar al lang stoorde is dat ik de gebruiker kon vragen om toestemming te geven om bijvoorbeeld de camera of de microfoon te gebruiken. Maar wanneer ik de toestemming niet meer nodig had, kon ik deze niet meer intrekken. Dit kan nu wel! Wel moet je als ontwikkelaar dit speciaal inbouwen, maar het zorgt wel voor betere privacy en beveiliging.

Daarnaast kan je nu alleen toestemming geven om de app een foto, video of audiobestand te importeren. Zo hoeft een app geen toegang meer te krijgen tot het hele bestandssysteem. En wat de app niet kan lezen, kan deze ook niet kwijtraken! Op deze manier kunnen wij de apps uit ons portfolio weer een stukje veiliger maken.

6. Alleen een notificatie wanneer jij dat wil

iPhone gebruikers zijn al bekend met de vraag of een app notificaties mag sturen. Vanaf Android 13 moeten Android-gebruikers nu ook vooraf toestemming geven om notificaties te ontvangen. Een Android ontwikkelaar moet dit systeem in de app bouwen. Wanneer dit niet gebeurt zullen notificaties niet meer aankomen en zal het aantal actieve gebruikers waarschijnlijk afnemen.

Gebruikt jouw app notificaties? Pas dit dan zo spoedig mogelijk aan.

7. Beter voor het milieu, beter voor de wereld

Er zijn in Android wat processen efficiënter gemaakt. Zo zal bijvoorbeeld audio via Bluetooth minder stroom verbruiken en worden achtergrondprocessen dieper in slaap gehouden. Kleine aanpassingen die op een schaal van miljarden apparaten een positieve impact op het milieu kunnen maken. Over het milieu gesproken, Google Maps geeft jou straks de optie om voor de meest ecologische route te kiezen in plaats van de snelste route. Op persoonlijke basis zal dit de natuur weinig helpen, maar met miljarden automobilisten wereldwijd helpt elke kleine stap.

En nog véééél meer

Naast de eerdergenoemde nieuwe functionaliteiten komen ook de volgende wijzigingen mee:

  • Scan gemakkelijk een QR-code via Quick-scan in het control panel
  • End-to-end versleuteling in RCS-groepsgesprekken
  • Betere schermindeling voor grote schermen zoals tablets
  • Een nieuwe “photo picker” zorgt ervoor dat je nog makkelijker foto’s in apps kan uploaden
  • Apparaten gaan langer mee door betere batterij management

Leuk, en nu?

Deze Android 13 update zal vanaf september 2022 haar weg vinden naar een aantal Android telefoons. Bij New Nexus gaan we aan de slag om de apps in onze portfolio te updaten om zo goed mogelijk gebruik te maken van deze nieuwe technologie. Wil jij een Android app laten bouwen? Of heb jij een app die geüpdatet moet worden om het beste eruit te halen? Neem dan gerust contact op!

Rutger is Android developer bij New Nexus Software Solutions. Hij is gespecialiseerd in ontwikkeling voor het Android platform en weet van alles over identificatiedocumenten. Volg zijn avonturen in de wereld van software op LinkedIn

Wil je meer weten?

Wil jij een Android app laten bouwen? Of heb jij een app die geüpdatet moet worden om het beste eruit te halen? Neem dan contact op met New Nexus Software Solutions.